SOD-II opleiding

Modules

 1. Leergang Informatiemanagement

2-jarige opleiding die u in staat stelt succesvol te functioneren op tactisch en/of strategisch niveau in de digitale informatiehuishouding.

Modules

 

Onder invloed van de digitalisering van de (documentaire) informatievoorziening veranderen rollen, functies en verantwoordelijkheden. Organisaties hebben (steeds) meer behoefte aan specialisten, adviseurs en controleurs. Daarvoor is diepgaande vakkennis nodig op het gebied van informatiebeheer en de toegankelijkheid van informatie, kwaliteitszorg, auditing en marketing. Daarnaast zijn competenties als adviesvaardigheden en schriftelijke vaardigheden nodig.

Resultaat

Na afloop van de SOD-II opleiding bent u klaar om succesvol te functioneren op tactisch en/of strategisch niveau in de digitale informatiehuishouding. Naast diepgaande vaktechnische kennis bent u in staat een adviesgesprek te voeren, een notitie te schrijven, een audit uit te voeren, een Business Case op te stellen, uw eigen afdeling en/of functie op de juiste wijze te positioneren binnen de organisatie, een informatiebeleidsplan op te stellen en de kwaliteit van de informatiehuishouding te beoordelen.

Doelgroep

Deze opleiding is geschikt voor Informatiebeheerders met een gedegen basisopleiding of ruime werkervaring in het vakgebied of (als zij-instromer) een hbo- of wo-opleiding. Een functie in het vakgebied is essentieel om de praktische examens te kunnen maken. Wij adviseren dat een student minstens 20 uur per week werkzaam is op het gebied van informatiebeheer of informatiedienstverlening.

Inhoud

Met deze vernieuwde SOD-II opleiding biedt GO een logisch vervolg op de basisopleiding SOD-I. Bovendien speelt deze opleiding direct in op de ontwikkelingen in het vakgebied.
De SOD-II is een modulair opgebouwde brancheopleiding op hbo-niveau die minimaal 2 jaar duurt. De opleiding is praktisch van aard en waar relevant zijn de examenopdrachten direct gerelateerd aan de eigen werkomgeving. Daarmee krijgt de organisatie direct iets terug voor de investering in haar 
medewerker. De opleiding kent diverse startmomenten. Een student kan zelf de volgorde van de te volgen modules bepalen.

De opleiding bestaat uit de volgende 11 modules, klik op de linkjes hierboven voor de planning en cursusinformatie:

Informatiebeheer

 • Recordsmanagement (9 lesdagen)

Information Retrieval

 • Maak het vindbaar (5 lesdagen)
 • Informatiestructuren (5 lesdagen)

Informatiemanagement

 • Optimaliseren van informatieprocessen (5 lesdagen)
 • Leergang Informatiemanagement (10 lesdagen)

Management & Organisatie

 • Marketing van informatiediensten (5 lesdagen)
 • Business Case Management (2 lesdagen)
 • Kwaliteitszorg (3 lesdagen)
 • Auditing in de informatiedienstverlening (4 lesdagen)

Communicatie

 • Adviesvaardigheden (5 lesdagen)
 • Schrijven van doeltreffende rapporten, notities en adviezen (2 lesdagen)

Niveau

Hbo

Studiebelasting

Indien alle modules zijn afgerond met een voldoende beoordeling van het afsluitende examen heeft de student recht op het waardevolle SOD-II diploma. De student mag 4 jaar doen over het behalen van alle modules.

Er zijn diverse vrijstellingsmogelijkheden indien u eerder al een van de modules/onderdelen via SOD-Opleidingen of GO opleidingen met een voldoende beoordeling heeft afgerond. Neem contact op voor de details.

Certificaat

Na afronding van de opleiding ontvangt u een diploma.

Bekijk hieronder de documentaire 'Alles is Informatie' gemaakt op verzoek van de KNVI | SOD over de veranderende rol van de Informatiebeheerder / Informatieprofessional.

 

Alles is Informatie from Uma Visual Storytellers on Vimeo.