Schrijven van doeltreffende rapporten, notities en adviezen

2-daagse cursus waarin u leert hoe u doeltreffende en lezersgerichte beleidsstukken schrijft.

 

Goed kunnen schrijven is in het informatievak essentieel. U kunt inhoudelijk goed zijn en weten waarover u het heeft. Maar als u uw verhaal niet helder en doeltreffend op papier kunt krijgen, bereikt u uw doel niet. Bovendien leiden niet goed geschreven rapporten en memo’s tot frustraties en tijdverlies bij zowel de schrijver als de lezer. Dat is jammer en onnodig, want helder rapporteren is te leren.

Resultaat

Na afloop van de cursus kunt u heldere en doeltreffende beleidsstukken schrijven in uw persoonlijke stijl. U weet hoe u het schrijven van een notitie handig aanpakt en u heeft inzicht in uw sterke punten en aandachtspunten. Uw lezers vinden in één oogopslag de informatie die ze zoeken. In een formulering die helder, overtuigend en prettig leesbaar is.

Doelgroep

De training is op hbo-niveau en bestemd voor iedereen die notities, adviezen, memo’s of beleidsteksten schrijft en dat (nog) beter wil doen.

Inhoud

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 • Doelgroepgericht schrijven
  • Ken uw lezer
  • Stem uw boodschap op uw lezer af
 • Toegankelijk schrijven
  • Maak uw opbouw toegankelijk en logisch
  • Formuleer helder, bondig en aantrekkelijk
 • Efficiënte schrijfaanpak
  • Krijg inzicht in uw sterke punten en aandachtspunten
  • Schrijf in stappen

Lesvorm

De training is zoveel mogelijk maatwerk. Daarom stuurt u voor het begin van de training een zelfgeschreven stuk in van minimaal 2 en maximaal 5 pagina’s.. Dit vormt samen met uw leerwensen de input voor de eerste trainingsdag. Tijdens de training ontdekt u  via praktische opdrachten hoe u notities op de lezer kunt afstemmen. Tussen de eerste en tweede trainingsdag schrijft of herschrijft u een notitie, advies of memo uit uw eigen praktijksituatie. Hierop krijgt u uitgebreid feedback op dag 2. U sluit de training af met een eindopdracht. Deze wordt beoordeeld met een checklist (met voldoende/onvoldoende)

Studiebelasting

Voor het begin van de training bestudeert u het boekje Check je beleidstekst van Eric Tiggeler.. Tussen de eerste en tweede trainingsdag schrijft of herschrijft u een notitie uit uw eigen praktijksituatie. Hierin past u toe wat u op dag 1 hebt geleerd. Binnen een maand na afloop van de training maakt u een eindopdracht. Hierin past u de persoonlijke tips uit de praktijkopdracht toe. Bij beide opdrachten stuurt u een reflectie mee. Hierin geeft u aan wat u hebt toegepast, waar u tevreden over bent en waar u nog tegenaan loopt.

Certificaat

Als u de eindopdracht met een voldoende hebt afgerond, ontvangt u een certificaat.

 

Onderdeel van

De cursus Schrijven van doeltreffende rapporten,notities en adviezen is onderdeel van de opleiding SOD-II

 

Enkele reacties van deelnemers

- Eigenlijk had ik dit veel eerder moeten doen. Erg leerzaam voor mij.

- Veel persoonlijke aandacht van de docent, heel interactief. Goed toepasbaar.

- Een leerzame cursus met veel nuttige tips.