GO Mediacoach: Nepnieuws & Desinformatie

1-daagse cursus uit het GO Mediacoach opleidingstraject over het signaleren van nepnieuws en desinformatie en hierover adviseren.

 

Nieuwe digitale technologieën veranderen de manier waarop mensen leren, samenwerken en zich vermaken. Het vak van bibliothecaris vraagt daardoor om nieuwe vaardigheden en kwaliteiten, die u in de diverse losse modules van het GO Mediacoach programma ontwikkelt. 

Resultaat

Na afloop van deze cursus heeft u uitgebreide kennis en vaardigheden opgedaan om nepnieuws en desinformatie te onderscheiden van betrouwbare informatie en hierover advies te geven aan de  bezoekers van de bibliotheek. 

Doelgroep

De cursus is bestemd voor iedereen die de dienstverlening op het gebied van informatievaardigheden en mediawijsheid wil verbeteren.

Inhoud

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Dagdeel 1 en 2: Nepnieuws & Desinformatie

  • In dit onderdeel leert u doelgroepen bewust te maken van het fenomeen nepnieuws. Allereerst leert u uw doelgroepen te laten verkennen wat nepnieuws nu precies is. Daarbij komen alle vormen van nepnieuws aan de orde, van flagrante leugens tot verborgen propaganda en van hoaxes tot desinformatie. Ook gaan we in op de techniek achter nepnieuws, inclusief trollen en bots. In dit onderdeel leert u voorts hoe u een workshop of lessenserie kunt aanpakken, en welke bestaande producten en programma’s u kunt inzetten. Uiteraard leert u uw doelgroepen ook hoe ze zelf nepnieuws kunnen produceren (onder andere met behulp van enkele hilarische online tools).

Overige GO Mediacoach trajecten

U kunt zich ook aanmelden voor alle afzonderlijke lesdagen/modules!