‘Moeten we ook archiefdozen leren vouwen?’

 

Nee, dat niet.... Maar verder komt er best heel veel aan de orde in de 'oude vertrouwde' VVA opleiding. Zowel op analoog als digitaal gebied. En dit laatste is misschien wel een verrassing voor u. Maar net als alle andere opleidingsactiviteiten bij GO opleidingen beweegt ook de VVA mee met de ontwikkelingen in ons vakgebied. Wel is de eindopdracht gelijk gebleven. Dat is nog steeds het opstellen van een inventaris van een over te dragen archief.

'Je leert hier de vaardigheden om een over te brengen archief optimaal te ontsluiten door middel van een beschrijvende inventaris.'

Toen GO opleidingen in september 2016 de opleidingsportfolio overnam van SODNext 'bestond' de VVA eigenlijk niet meer. Waarschijnlijk beoordeelt als te ouderwets of te analoog... Dat vonden wij jammer. Vooral toen we zagen dat de docenten in deze periode hebben gewerkt aan een gemoderniseerde versie van deze 'oude, vertrouwde en zeer waardevolle' opleiding. Daarnaast waren wij er wel van overtuigd dat er nog voldoende belangstelling voor VVA zou zijn. Dus binnen een maand stond de opleiding weer op de agenda. En deze week ging al weer de 3e uitvoering van start.

Een klas van 9 enthousiaste aspirant VVA'ers begon aan het traject van 13 lesdagen waarin de bekende aspecten zoals Archiefbeheer (analoog en digitaal), calamiteitenplan, waardering en selectie, RODIN en natuurlijk het opstellen van de inventaris uitgebreid en praktisch aan de orde komen. Maar er is ook aandacht voor het eDepot, zaaksystemen en digitale archieven. Het praktisch komt sterk naar voren in de 4 opdrachten die de cursisten gaan maken en uiteraard het slotstuk; de zelf opgestelde inventaris.

 ‘Solliciteer maar alvast, volgend jaar heb je je diploma VVA’

Waarom beginnen cursisten eigenlijk aan deze, toch wel pittige, opleiding? Een aantal van de cursisten (4x) geeft aan dat zij collega's die vertrekken gaan vervangen. Door het vertrek gaat eigenlijk veel kennis en kunde verloren en via het volgen van de VVA verwachten zij dat op te vangen en succesvol de vrijgekomen functie te kunnen invullen. En dat is nodig wat vooral bij de gemeenten, waar deze cursisten werken, is er nog genoeg 'over te brengen' archief te vinden.

Andere cursisten geven aan dat ze zich al wel bezig houden met archiefbeheer bij hun organisatie, maar dat ze ervaren dat extra kennis nodig is. Daarbij komt de toegevoegde waarde dat zij nu met begeleiding van een specialist (de docent of mentor) een gedeelte van 'hun' archief gaan bewerken. En daardoor eigenlijk gegarandeerd zijn van een goed verloop en een goede inventaris. Een mooie basis om verder op te bouwen.

De 3e groep geeft aan dat zij momenteel veel vacatures zien waarbij organisaties specifiek vragen om medewerkers met een VVA diploma. En deze blijken vrij schaars te zijn. Dat bevestigt ook docent Hajo de Roo (Streekarchivaris Noordwest Veluwe): 'Solliciteer maar alvast, volgend jaar heb je je diploma VVA!'

Een positieve gedachte natuurlijk, maar zover zijn de cursisten nog niet. Nog 12 lessen en 5 voldoende beoordelingen zijn nodig om het waardevolle en felbegeerde VVA diploma in ontvangst te nemen. Dat traject is nu ingezet. Dat zal niet voor iedereen vlekkeloos verlopen, maar uiteindelijk verwachten wij wel 9 mooie diploma's uit te reiken in het najaar van 2019!

Meer weten over de VVA opleiding? Kijk op onze website. Of neem contact op via 070-3512380 of info@goopleidingen.nl.