'Je moet eerst je gedachten laten fladderen!'
Als iemand mij vraagt de verschillende opleidingsactiviteiten te noemen, die we verzorgen voor de Openbare Bibliotheek noem ik altijd 'Romanadvies'. Ik weet niet precies waarom. Misschien wel omdat ik weet dat het altijd vragen oproept. De vragen komen dan na een eerste verbaasde reactie. Maar na een korte uitleg van het 'hoe-wat-en-waarom' zijn de reacties altijd wel positief: 'Ja, eigenlijk is het ook wel logisch.'
En dat vinden we bij GO opleidingen eigenlijk ook wel. Ondanks de veranderende taak van de bibliotheek komen er nog steeds veel bezoekers om een boek te lenen. En dat zal de komende jaren echt nog wel zo blijven. Ondanks de opmars van al die andere nuttige en waardevolle taken en activiteiten. En daar hoort ook een beetje deskundigheid bij. Dat verdienen al die mooie boeken natuurlijk ook, net als al die vele bezoekers.
"Als iemand vraagt ‘ik hou van een beschrijvend boek’ dan denk ik gelijk al HELP!!!"
Daarom waren wij ook zeer verheugd met onze samenwerking met de Culturele Apotheek en onze gezamenlijke cursus 'Romanadvies'. Een cursus die vanaf het begin wel in belangstelling stond van de bezoekers van onze website. Maar de aanmeldingen stroomden niet direct binnen. Wel kregen we direct al regelmatig vragen om deze cursus in de incompany variant uit te voeren. En dat doen we natuurlijk graag. En zo stonden onze docenten van de Culturele Apotheek vorige week in Rotterdam om 9 medewerkers van de bibliotheek te bekwamen in het geven van Romanadvies.
Deze cursus is zeer praktisch van aard en mede op gericht om de deelnemers zich bewust te laten worden van het feit dat ze eigenlijk al wel heel veel weten. Het probleem zit er meer in dat de kennis er op het juiste moment wel uit moet komen en dan ook nog moet aansluiten bij de belevingswereld van de bezoeker. Al mag die natuurlijk best op nieuwe ideeën gebracht worden tijdens een gesprek in de bibliotheek.
Door het goede gesprek met een bibliothecaris leest een klant soms andere boeken dan dat hij/zij voorheen las.
De les begint altijd op dezelfde manier. Alle cursisten hebben een boek meegenomen en vertellen in de groep waarom ze voor dit boek hebben gekozen. Dat geeft de docenten al direct inzicht in de gedachtewereld van de cursist en tegelijk komen er al verschillende genres van boeken aan de orde. Vervolgens gaan de cursisten aan de slag met associëren en proberen vaste gedachten los te laten. Dit alles in het teken van het goed luisteren naar wat de bezoeker zegt en vraagt. En zodoende de vertaling te kunnen maken naar het juiste advies.
Uiteraard komt ook communicatie aan de orde. Luisteren, vragen, doorvragen, samenvatten... allemaal aspecten die de basis vormen van een goed adviesgesprek. Maar bij het geven van 'Romanadvies' komt meer kijken. Zoals bijvoorbeeld 'hardop durven denken' en het eerder genoemde associëren. En heel belangrijk is het kunnen loslaten van 'vaste' gedachten: "Je moet eerst je gedachten laten fladderen!".
Via het oefenen van deze gesprekstechnieken, het opstellen van een standaard vragenlijstje en het leren associëren raken de cursisten langzaam maar zeker bekwaam in het adviseren over romans. En het werkt echt! Zoals een van de docenten tijdens de introductie al aangaf: "Ook al kom je vaak niet zo snel op titels of namen van auteurs, het zit wel ergens in je hoofd. Je moet leren om het luikje in je hoofd open te zetten en associëren is een manier om dit te doen. Rationele denken moet je uitschakelen terwijl je innerlijke het tegenovergestelde zegt!"
Interesse in de cursus Romanadvies? Op 12 december staat de volgende reguliere cursus gepland. Kijk op onze website voor de bijzonderheden. Is een incompany traject meer geschikt? Neem dan contact op via info@goopleidingen.nl of 070-351 2380.