'Ik spreek nu ook de taal van de informatie- en data-architect!'
Aan het eind van de 6e lesdag van onze cursus Data-architectuur & Datamanagement vind, net als bij onze andere opleidingsactiviteiten, een evaluatie plaats. Altijd weer een goed moment om de thermometer in een cursus te steken. Doet de cursus nog wat hij moet doen, sluit de lesstof nog aan bij de ontwikkelingen en was de docent in staat om alles naar tevredenheid over te brengen. En uiteraard zijn we dan ook altijd benieuwd naar het rapportcijfer dat onze cursisten ons geven. Dat was dit keer een 8.2. En daar zijn we uiteraard blij mee!
Het hoge cijfer was op zich niet verrassend. Dat was bij de vorige uitvoeringen ook het geval. Toch is het opnieuw goed om te zien dat deze cursus aanslaat bij de deelnemers. Niet alleen door het mooie cijfer, maar ook omdat we er voor de 4e achtereenvolgende keer een goed goed gevulde klas mochten begroeten. Dat is op zich weer een compliment waard voor docent Kevin Otjes (KBenP BI). Maar zo begon de cursus 3,5 jaar geleden niet.
"Van een abstract begrip als Datamanagement maakt de cursus iets concreets!"
Bij GO opleidingen zagen we al een tijdje een transitie plaatsvinden van informatiebeheer naar Datamanagement. Op onze agenda stonden dan ook al cursussen zoals 'Werken met Open Data', 'Introductie Big Data' en 'Introductie Business Intelligence'. Deze cursussen liepen niet echt geweldig en we zochten naar iets meer gedegen en langer. Via verschillende gesprekken kwamen we op het idee om een 6-daagse cursus 'Data-architectuur & Datamanagement te gaan ontwikkelen. Niet veel later presenteerden we deze nieuwe cursus vol trots via Social Media en onze nieuwsbrief. En toen werd het stil... Heel stil. Geen aanmeldingen, geen vragen en weinig bezoekers op de website...
De beoogd docent zag het al niet meer zitten. Ondertussen probeerden wij het nog maar een keer door voor de zoveelste keer het etiket 'een cursus van de maand' op Data-architectuur & Datamanagement te plakken. En toen... opeens kwamen de aanmeldingen binnen. Niet direct met een stormloop, maar toch.... We hadden een klas. We konden starten. Nieuwe docent Kevin Otjes zag het wel zitten in ons programma en ging aan de slag. De klas bestond voor een gedeelte uit 'oude bekenden', recordsmanagers / informatiebeerders en informatiespecialisten, en voor een gedeelte uit 'nieuwe' cursisten, meer uit de ICT-hoek. In de klas bleek dat prima te werken. Veel uitwisseling van kennis en ervaring plus interesse in elkaars vakgebied. Precies zoals wij het bedoeld hebben.
Zo begon de cursus te lopen. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en gaat de cursus 2x per door. We mochten al eens 'vol' vermelden op onze webste. Telkens een leuke mix van cursisten, waarbij het meestal 50-50 is qua overheid en bedrijfsleven en verhouding ICT'ers, Informatiebeheerders en Informatiespecialisten ook netjes is verdeeld. En elke keer leidt dit tot zeer tevreden cursisten, ondanks de verschillende verwachtingen en doelstellingen van de cursisten. Ook bij de laatste uitvoering blijkt dat iedereen meer dan voldoende uit de cursus heeft gehaald. Zo geeft een van de cursisten het volgende aan: "De inhoud van de cursus en het lesboek DMBOK vormen de basis van mijn huidige functie. Een 1-op-1 match!" Iemand anders geeft aan dat 'ik spreek nu ook de taal van de informatie- of data-architect! Dat helpt in mijn functie van recordsmanager!"
Overall geven de deelnemers aan dat ze deelnemen aan de cursus om zich voor te bereiden op de toekomst. Binnen de informatiedienstverlening speelt Datamanagement, in welke vorm dan ook, een steeds belangrijkere rol. Daarmee is de cursus een prima aanvulling op al eerder gevolgde opleidingen en opgedane werkervaring.
Interesse? Meer informatie over Data-architectuur & Datamanagement vindt u op onze website. De volgende uitvoering van de cursus start op 18 januari. En we hebben al voldoende aanmelden, dus het gaat zeker door!