Visualiseren van Kennis

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Maar wat als je nou meer dan 1000 woorden hebt? En wat als er tussen die woorden specifieke relaties bestaan? Kun je dat ook in een beeld vangen? Ja, dat kan!

Resultaat

Na afloop heeft u kennis, inzicht en vaardigheden om woordstructuren om te zetten in beelden, zodat u uw boodschap doeltreffend kunt overbrengen.

Doelgroep

De workshop is geschikt voor iedereen die geregeld data en informatie analyseert en presenteert aan anderen.

Inhoud

Kennis- en andere semantische netwerken, zoals taxonomieën, thesauri of ontologieën zijn vaak lastig te bevatten voor gebruikers die zelf niet betrokken zijn geweest bij de totstandkoming ervan. Zeker als het uitgebreide overzichten zijn, of als er meerdere soorten relaties bestaan, is het lastig om de termen en de verbanden tussen deze termen overzichtelijk te presenteren. Om ze ook nog zo in te zetten dat gebruikers er beter informatie mee gaan vinden, is helemaal geen gemakkelijk opgave.

In deze workshop leer je dat het visualiseren van kennis vele voordelen kent. Je gaat onder andere aan de slag met mindmaps, knowledge graphs & tag clouds en leert hoe je deze kunt inzetten. Je ziet aansprekende voorbeelden van kennisvisualisaties. En je krijgt een overzicht welke tools beschikbaar zijn om grote hoeveelheden termen te presenteren.

De nadruk ligt op zelf aan de slag gaan! Aan het einde van de workshop ga je naar huis met je eigen kennisvisualisatie.

Om zoveel mogelijk uit de workshop te halen is het meenemen van een eigen laptop of tablet vereist.