Retrospectief vervangen

1-daagse cursus over het retrospectief, in de hybride situatie gevormde analoge archieven, op doeltreffende wijze te vervangen.

 

In de situatie van een hybride informatievoorziening en in afwachting van een substitutieverklaring hebben veel organisaties er voor gekozen om hun analoge documenten numeriek geordend te bewaren. In de praktijk blijkt dat deze tijdelijke oplossing, ook na het opstellen van een Handboek Vervanging, nog steeds voortduurt. Een situatie die niet wenselijk is (en in strijd met Wet- en regelgeving).

Retrospectief vervangen (vervanging met terugwerkende kracht / backlog scanning) lijkt dan een win-win aanpak: een compleet digitaal archief voor ambtenaar en publiek. Maar hoe zorgt u er nu voor dat u ook deze archieven volgens de juiste procedures gaat vervangen?

Resultaat

Na afloop van de cursus is de deelnemer in staat om retrospectief de in de hybride situatie gevormde analoge archieven op doeltreffende wijze te vervangen.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor informatiebeheerders die zich bezighouden met de duurzame toegankelijkheid van te bewaren archieven.

Inhoud

Tijdens de cursus komen de volgende aspecten aan de orde:

  • Eisen voor vervanging definiëren: Handreiking vervanging archiefbescheiden
  • Metamorfoze als kwaliteitsnorm: UTT testkaarten en software
  • Handboek vervanging opstellen
  • Keuze in-huis of uitbesteden
  • Overbrenging naar een archiefbewaarplaats

Studiebelasting

  • Alleen de contacturen (6)

Docent(en)

Roland Bisscheroux

Hans van Dormolen

Toetsing

Na afloop ontvangt u 'verklaring van deelname'.