On the GO Master workshop: Omgaan met complex gedrag van bezoekers
De "On the GO Master workshop serie'’ is een reeks strategische interactieve sessies over de verschillende aspecten van de moderne informatiedienstverlening.
Een expert (de Master) leidt een thema in met een inspirerende en impactvolle presentatie. Vervolgens gaat u in de vorm van een workshop samen met uw collega’s (de andere deelnemers) aan de slag met de vertaling van het thema naar de eigen dagelijkse werkpraktijk.
In één dag van idee naar actie!
Thema 4 september: Omgaan met complex gedrag van bezoekers
Moderne bibliotheken willen graag de veilige 3e plek zijn of de ‘Huiskamer van de Stad’. Om dit te realiseren moet de toegang laagdrempelig zijn en iedereen zich thuis voelen. Maar tegelijkertijd moeten bibliotheken zorgen voor een veilige omgeving, waar iedere bezoeker kan genieten van het aanbod aan diensten.
Helaas hebben bibliotheken de afgelopen jaren steeds vaker te maken gekregen met ongewenst en grensoverschrijdend gedrag van hun bezoekers. De oorzaken zijn divers, maar de toename van het aantal psychische ziekten, en het eisend of ongeduldig gedrag in combinatie met de extremere gedragingen die momenteel onder sommige jongeren voorkomen, zorgen voor problemen in de bibliotheek. Dit leidt tot soms gevaarlijke situaties, waarbij de normale bejegenings- en gesprekstechnieken ineens niet meer werken. Sterker nog: die kunnen zelfs een averechts effect hebben, en daarmee de situatie abrupt verslechteren.
In deze Master workshop krijgt u als leidinggevende en HRM een aantal specifieke inzichten en ‘trucs’, die bijdragen aan (het aanscherpen van) de visie van uw organisatie op de veiligheid van uw bibliotheekmedewerkers op de werkvloer in de interactie met de bezoekers.
Programma
Theorie: Tijdens de presentatie krijgt u een rondleiding door de uiteenlopende complexe groepen waar uw bibliotheekmedewerkers in deze tijd mee te maken kunnen krijgen. In een reeks live-demonstraties wordt er getoond met wat voor gedrag uw medewerkers geconfronteerd kunnen worden en waar dit uit voorkomt; hoe u en zij een situatie kunnen herkennen en inschatten; en welke reacties in de praktijk het beste werken – en waarom.
Tevens gaan we in op de essentiële vaardigheden waarover bibliotheekmedewerkers in deze tijd dienen te beschikken om hun werk op een goede manier te kunnen (blijven) doen – en om tegen de soms intense situaties die ze mee kunnen maken opgewassen te zijn.
Aan de slag: Alle gedemonstreerde technieken in deze Master workshop zijn gericht op het houden van zoveel mogelijk regie over de situatie. Zoals bijvoorbeeld op het voorkomen van agressie in plaats van er op te reageren wanneer dit zich al voordoet. Maar anders dan de standaard de-escalatie technieken, betekent dit het indrukken van de juiste ‘mentale knoppen’ waardoor de neiging tot agressie bij de ander zo veel mogelijk geremd wordt.
‘Door inzicht in hoe gedrag in het brein ontstaat, kan het ook veel effectiever gecounterd worden.’
To do: Er is uitgebreid gelegenheid voor het inbrengen van voorbeelden uit de praktijk, waar door de docenten meteen concreet op in wordt gegaan.
What's in it for me?
- Inzicht in de verschillende aandoeningen en (extreme) gedragingen en hoe te handelen.
- Kennis en inzicht om uw veiligheidsbeleid op te stellen, opnieuw onder de loep te nemen en/of aan te scherpen.
- Handvatten om uw personeel goed beslagen ten ijs op de werkvloer te laten functioneren.
Voor wie?
Hbo+, Leidinggevenden,(midden)management, HR Manager- en adviseur of Business Partner van bibliotheken, scholen, culturele- en maatschappelijke instellingen en gemeenten.
Over de Master
Ronald Siecker is van oorsprong arts en (neuro)bioloog en geeft al meer dan 20 jaar workshops en opleidingen in het herkennen en hanteren van ingewikkeld gedrag. Hij is tevens de auteur van de boekenreeks ‘Inzicht in Psychische Handicaps’ en het boek ‘Manipulatie, van Marionet tot Regisseur’. Door zijn immense ervaring is hij in staat om uitleg en advies te geven over vrijwel alle vormen van menselijk gedrag – en met name over de ingewikkeldere varianten.
Ronalds presentaties zijn altijd heel levendig en interactief, en doorspekt met talloze verhalen vanuit de praktijk.
Michael Tijsterman is al sinds jaren Ronalds vaste co-trainer in deze presentaties. Tot zijn achtergrond behoren onder meer de lerarenopleiding en het jongerentheater. Binnen Evolae werkt Michael inmiddels al jaren lang als trainer en coach, zodat hij zelf ook een diepgaand inzicht heeft in menselijk gedrag. Maar daarnaast heeft hij zich als acteur ook tot een kameleon ontwikkeld die levensecht gedragingen van cliënten kan imiteren en uitbeelden. Hierdoor kan Michael in de workshops situaties uitbeelden, die voor het publiek soms bijzonder herkenbaar overkomen.