On the GO Master workshop: Impactvol functioneren als een Community Library
De "On the GO Master workshop serie'’ is een reeks strategische interactieve sessies over de verschillende aspecten van de moderne informatiedienstverlening.
Een expert (de Master) leidt een thema in met een inspirerende en impactvolle presentatie. Vervolgens gaat u in de vorm van een workshop samen met uw collega’s (de andere deelnemers) aan de slag met de vertaling van het thema naar de eigen dagelijkse werkpraktijk.
In één dag van idee naar actie!
Thema 21 oktober: Impactvol functioneren als een Community Library
Community librarianship is een wereldwijde vernieuwingsbeweging: meer naar buiten, meer bottum-up en meer samen. Dat botst soms met de bestaande routines in bibliotheken. Als leidinggevende sta je midden in deze transitie. Hoe geef je richting aan die veranderingen? Hoe zorg je dat de organisatie en het team niet alleen reageren op maatschappelijke vragen, maar ook actief bouwen aan lokale gemeenschappen? Hoe zorg je dat er ruimte komt voor lokale behoeftes en initiatieven 'van /door /voor' de community in samenwerking met maatschappelijke partners in de omgeving?
Deze beweging biedt enorme kansen en vraagt ook om visie en lef van leidinggevenden. Hoe voorkom je demotivatie, gebrekkige inspiratie of het vertrek van medewerkers naar andere banen? Hoe geef je je medewerkers kaders, ruimte en vertrouwen om hun rol hierin te pakken? Welke tools en middelen zijn er voor hen beschikbaar om die participatieprocessen vorm te geven en te ondersteunen?
Met het ravijnjaar 2026 in zicht biedt samenwerking met burgers en partners de kans om elkaar te vinden, de leefwereld centraal te stellen en onverwachte oplossingen te ontdekken die écht het verschil maken.
“Hoe kunnen we in samenwerking de impact van onze maatschappelijke bijdrage vergroten met hulp van participatieve methodes?”
Voor wie?
Leidinggevenden en (midden)management van bibliotheken, culturele- en maatschappelijke instellingen en gemeenten
Programma
Wat is je eigen visie en de gedeelde visie om de toegevoegde (maatschappelijke) waarde veilig van je organisatie(onderdeel) of team veilig te stellen en uit te bouwen? En belangrijker; hoe ‘claim je dit bestaansrecht en maak je deze toegevoegde waarde manifest? In deze module gaan we aan de slag met principes van storytelling (use cases), archetypische patroonherkenning en ‘actieleren’ (onderzoeken en tegelijk implementeren van vernieuwing en bijsturen). We besteden daarbij aandacht aan een krachtige combinatie van strategisch en ontwikkelgericht denken. Strategisch leiderschap bepaalt de koers en schept de voorwaarden voor duurzame groei en innovatie, terwijl ontwikkelgericht leiderschap een cultuur van eigenaarschap, veiligheid en continue verbetering stimuleert. Door visie te verbinden met experimenteren en leren in de praktijk, creëren leiders een wendbare organisatie die niet alleen inspeelt op verandering, maar deze ook actief vormgeeft van binnenuit en in interactie met de omgeving.
Een interactieve reis - ‘master’ Roel Simons neemt je mee in een levendige beeldende dialoog waarin hij zijn inzichten deelt van de afgelopen 7 jaar uit de GO opleidingen cursus ‘Aan de slag als Community Librarian’. Ook vertelt hij over zijn jarenlange ervaringen op diverse plekken in Nederland waar hij lokale en landelijke communities vormde en met maatschappelijke partners aan de slag ging: wat werkt, wat wringt en wat is nodig om jouw team te laten floreren.
Actieplan: van vinkjes… naar vonkjes! - samen met collega-leidinggevenden genereer je gezamenlijke inzichten en maak je een vonkjes actieplan voor jouw organisatie. Onder begeleiding van Art of Hosting facilitators Roel Simons, Sandra Gevaert en Anita Paalvast, ervaar je praktische werkvormen zoals Pro Action Café en Circle Practice, die intrinsiek participatief zijn.
Een community borrel – niet zomaar een ‘hapje/sapje’, maar een krachtig voorbeeld van hoe je straks zelf ook jouw volgende bijeenkomst kunt afronden met een inspirerende activerende afdronk.
Theorie: Het programma bestaat uit een theoretisch deel waarbij we dieper in de theorie duiken. Je krijgt hierbij concrete tips, best practices, templates en frameworks aangereikt die je direct kunt toepassen. Tussendoor is er ruimte voor vragen en interactie,
waarbij we verschillende voorbeelden bespreken.
Aan de slag: Daarna ga je zelfstandig aan de slag. Hierbij kun je de opgedane kennis meteen toepassen op een casus of uitdaging die je zelf inbrengt. Je kunt jouw ideeën concretiseren en onder begeleiding toewerken aan de uitwerking van jouw vraagstuk. De workshopbegeleider is beschikbaar om vragen te beantwoorden en ondersteuning te bieden.
Feedback en reflectie: In het laatste deel van de workshop krijg je de kans om jouw werk en ideeën te presenteren en inhoudelijke feedback te ontvangen van de workshopbegeleider en de overige deelnemers. Dit is het moment om te reflecteren op je aanpak en je plan, en om te horen van andere vakgenoten. De feedbackronde biedt praktische inzichten en alternatieve benaderingen die je kunnen helpen om je plan verder te verbeteren en je aanpak nog effectiever te maken.
To Do: Werken in groepjes
Wat je nodig hebt: Neem een laptop of tablet mee en bereid je voor om actief deel te nemen aan de oefeningen. Als je al een specifieke case of vraag hebt over AI in je eigen organisatie, is dit een uitstekende gelegenheid om deze in te brengen voor feedback en advies. We kijken ernaar uit je te verwelkomen en samen deze belangrijke stappen te zetten richting de toekomst van AI in je organisatie!
What's in it for me?
Deze workshop helpt je om:
- jouw team ruimte, vertrouwen en de tools te bieden voor impactvolle community building;
- te leren hoe je de transitie naar community librarianship richting geeft;
- samen met collega-leidinggevenden bouwen aan de Community Library van de toekomst;
- beter voorbereid voor het ravijnjaar 2026 door de kracht van samenwerking met burgers en partners centraal te stellen.
Bekijk de volledige serie ' On the GO Master Workshops' op onze website!