Omgaan met grensoverschrijdend gedrag in de bibliotheek

1-daagse praktische cursus over hoe effectief te reageren op grensoverschrijdend en agressief gedrag in de bibliotheek of mediatheek.

 

De openbare bibliotheek krijgt steeds meer maatschappelijke functies, waardoor meer en andere bezoekers in de bibliotheek komen. Tegelijkertijd veranderen de omgangsvormen in de samenleving: klanten worden veeleisender en houden zich niet altijd meer aan de spelregels die in de bibliotheek gelden. De bibliotheekmedewerkers moet zich steeds vaker assertiever gedragen of zich verweren tegen grensoverschrijdend of agressief gedrag.

De focus van de bibliotheekmedewerker en de vrijwilliger is steeds meer gericht op de klant. Tegelijkertijd vertonen deze klanten in de bibliotheek steeds vaker  grensoverschrijdend of agressief gedrag. Ook bezoeken mensen met verward gedrag vaker de bibliotheek. De training 'Omgaan met overschreidend gedrag' leert medewerkers en vrijwilligers krachtig om te gaan met dit gedrag.

Doelgroep

Medewerkers en vrijwilligers in de bibliotheek met klantcontact.

Resultaat

Na afloop van de training zijn de deelnemers in staat effectief te reageren op grensoverschrijdend en agressief gedrag. Je leert agressie van anderen in een vroeg stadium herkennen, benoemen en de-escaleren. Je bent in staat om je eigen grenzen te bewaken en aan te geven.

Inhoud

Tijdens de cursus komen de volgende aspecten op praktische wijze aan de orde:

  • Wat is agressie
  • Herkennen van potentieel agressief gedrag
  • Omgaan met je eigen spanning
  • Omgaan met emotie van de klant
  • Omgaan met agressie van de klant
  • Grenzen aangeven
  • Omgaan met weerstand
  • Wat is verward gedrag en hoe ga je daarmee om?

In het tweede gedeelte van de lessen zetten wij een trainingsacteur in om, via rollenspelen, de vertaling naar uw praktijk te maken.

Maatwerk / Incompany

Deze cursus is zeer geschikt als incompany- of maatwerkwerkcursus. Meer informatie over hoe GO opleidingen maatwerk/incompany trainingen aanpakt vindt u op onze website.