Leer betere vragen stellen

1-daagse training over het stellen van doeltreffende vragen, die zorgen voor de 'juiste' antwoorden.

 

Valt het u ook op hoe weinig vragen wij elkaar stellen en hoe weinig we echt doorvragen? Zowel zakelijk als privé zijn we druk met onszelf. In het huidige (sociale) media tijdperk scoort een stevige mening veel beter dan een goede vraag. Wie geen gelijk krijgt gaat harder roepen in plaats van beter luisteren. Terwijl juist in de informatiedienstverlening het stellen van goede vragen (en daarop doorvragen) zoveel tijd, frustratie en onbegrip kan voorkomen!

Er zijn verschillende oorzaken waarom we geen goede vragen stellen. En dat is een gemiste kans. We gebruiken de 'goede vraag'veel te weinig terwijl deze juist een uitermate krachtig communicatiemiddel is. Hiermee kun jij als professional veel meer impact hebben. Hoe? Door deelname aan deze eendaagse training leert u al snel betere vragen stellen en nog betere resultaten (=antwoorden) behaalt.

Resultaat

Na deze training bent u in staat om veel betere (open) vragen te stellen en meer diepgang in (zakelijke) relaties te brengen. Hierdoor geeft u elk contact meer verdieping, wat de opbrengst van de relatie aan beide zijden sterk wordt vergroot.

Inhoud

De inhoud van de trainingsdag is opgebouwd uit de volgende drie modules:

Een houding van niet-weten aannemen

  • Een goede grondhouding om echt te luisteren is een houding van niet-weten. U dempt uw eigen referentiekader en verdiept zich in de ander. U krijgt inzicht in emoties en micro-gedragingen die goed luisteren verhinderen en u eert hier effectief mee om te gaan.

Goede vragen stellen

  • Wat is een goede vraag en aan welke voorwaarden voldoet deze? In deze module behandelen we verschillende vraagtechnieken. Via eigen praktijksituaties gaat u ermee oefenen. We hebben ook oog voor vraagvoorwaarden en vraagvalkuilen.

Van vraag naar dialoog

  • Met alleen goede vragen stellen heb je nog geen goed gesprek. Wat kunt u doen om een gelijkwaardig gesprek te creëren, en hoe krijgt u diepgang in een gesprek? In deze module leert u de dialoog op gang te brengen en te houden.

 

Docent

De training is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door Wim Zuidberg (www.wizin.nl)

 

Trainen met beelden

Omdat beelden meer zeggen dan 1000 woorden krijgt u de gids 'Niet elke zin met een ? is een vraag" met circa 45 tekeningen vooraf toegestuurd.

Door de tekeningen beklijft de training veel makkelijker. U kunt uw aantekeningen in de gids bij de tekeningen maken zodat u een persoonlijk naslagwerkje hebt.