Kwaliteit van informatie

1-daagse cursus over het beoordelen van de kwaliteit en betrouwbaarheid van informatie uit verschillende (digitale) bronnen.

 

Wanneer is informatie betrouwbaar? Hoe controleer je die kwaliteit? En hoe geef je vervolgens waarde aan die informatie?  Zo kunt u goed geïnformeerde (beleids)keuzes en beslissingen maken.

Informatie was nooit zo eenvoudig en snel te bemachtigen. Die informatie-explosie vraagt echter veel van de consumenten ervan. Niet alleen tijdens het zoeken en vinden van informatie, maar ook tijdens de beoordeling. Want hoe weet je of de gegevens wel deugen? Of welke bronnen betrouwbaar zijn? Helaas valt het niet altijd mee om de kwaliteit te beoordelen. Naast feitelijkheid spelen ook zaken als context, presentatie, relevantie, volledigheid en reproduceerbaarheid een rol.

Het gebruik van onbetrouwbare, onvolledige, verouderde, verkeerde of vooringenomen informatie kan echter leiden tot verkeerde (beleids)keuzes en beslissingen. Met de juiste know-how behoudt u het overzicht en verkleint u de impact van mis- en desinformatie. Zo kunt u adviezen, rapporten, presentaties, communicatieberichten of andere stukken schrijven zonder om de tuin geleid te worden.

Resultaat

Na afloop van de cursus heeft de deelnemer de juiste kennis, inzichten en vaardigheden om op verantwoorde wijze open toegankelijke informatie te verwerven, te beoordelen op kwaliteit en te gebruiken.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor Informatiemedewerkers, Informatiespecialisten, bibliotheekmedewerkers, adviseurs en beleidsmedewerkers die hun organisatie willen ondersteunen met het verbeteren van de informatiekwaliteit of die regelmatig open toegankelijke informatie (bijvoorbeeld van het internet) gebruiken in hun werk.

Inhoud

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Definities van informatiekwaliteit
  • De herkomst van informatie
  • Informatie- en mediavaardigheid
  • Informatiewaardering
  • Mis- en desinformatie
  • Handvatten in de praktijk
  • Werkmethoden bij informatieverwerking

Niveau 

Mbo+ - Hbo

Certificaat

Na afronding van de cursus ontvangt u een verklaring van deelname.