Juridische aspecten bij gebruik van AI (de AI-act, auteursrecht en privacy)

Verhoog de AI-geletterdheid van uw organisatie

1-daagse interactieve cursus over het gebruik van beelden en teksten die door AI contentgeneratoren/ robots worden vervaardigd in relatie tot het auteurs-  en privacyrecht binnen het kader van de AI-act, waarmee u de AI-geletterdheid binnen uw organisatie kunt borgen!

 

Uw organisatie gebruikt waarschijnlijk al kunstmatige intelligentie (Artificial intelligence). Denk aan het gebruik van tools als Chatgpt, Dall-E, CO-pilot of andere AI-tools.

 De nieuwe Europese AI-verordening (ook wel AI-act) is recentelijk in werking getreden. Omdat u AI gebruikt, is de AI-Act ook van toepassing op u en uw organisatie. De eerste verplichtingen uit de AI-Act gelden al vanaf 2 februari 2025 en vanaf 1 augustus 2026 moet u nagenoeg geheel AI-compliant zijn. Afhankelijk van het risico van het AI-systeem gelden soms behoorlijk strenge verplichtingen.

 

Bovendien zijn alle organisaties die AI inzetten – dus ook uw organisatie - verplicht om de interne AI-geletterdheid te stimuleren. Ook die verplichting geldt al vanaf 2 februari 2025! Dat betekent dat u voldoende kennis van AI en de AI-wetgeving moet hebben. Dit ziet bijvoorbeeld op het technische aspect – belangrijk bij het gebruiken van een AI-systeem en bij het interpreteren van output – maar óók zeker op het juridische aspect, omdat het van belang is dat men weet welke maatregelen getroffen dienen te worden om AI veilig en verantwoord in te zetten. Daarnaast brengt de inzet van AI-systemen vraagstukken met zich mee ten aanzien van het auteursrecht en het privacyrecht. In deze cursus wordt u getraind in de juridische aspecten van AI. Zo praten wij u bij over de verplichtingen die gelden op grond van de AI-act, de juridische aandachtspunten met betrekking tot het gebruik van de input en output. Daarbij wordt bijzondere aandacht geschonken aan Data, Auteursrecht en Privacy.

Resultaat

Na afloop van de cursus kent u de belangrijkste verplichtingen die gelden voor de verschillende AI-systemen, de AI-verordening en de relatie met privacywetgeving en auteursrechtelijke wetgeving.

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor Informatiespecialisten die te maken hebben/werken met/gebruikmaken van AI-(systemen)/ kunstmatige intelligentietoepassingen

Inhoud

In deze cursus worden de basisbeginselen van de AI-verordening behandeld en wordt de AI-geletterdheid van deelnemers op juridisch niveau gestimuleerd.

Tijdens de cursus komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Definitie van kunstmatige intelligentie en de verschillende risicocategorieën van AI-systemen en -modellen;
  • Verplichtingen voor zowel AI-ontwikkelaars en professionele AI-gebruikers, onder andere met betrekking tot transparantie, monitoring, en risicomanagement.
  • Verplichtingen voor gegevenskwaliteit en -toegang, inclusief databescherming en beveiliging;
  • Relatie met het auteursrecht, zowel op het niveau van de AI-ontwikkelaar als van de (professionele) AI-gebruiker;
  • Relatie met het privacyrecht (AVG)

Docent

Mr. Dr. Mirjam Elferink en Mr. Martijn Kortier zijn de docenten van deze cursus. Zij zijn beide advocaat bij Elferink & Kortier Advocaten. In hun werk komen ze regelmatig in aanraking met AI (-toepassingen) en geven zij hierover juridisch advies. De docenten zijn onder andere gespecialiseerd in Intellectueel Eigendom (IE), ICT-recht en Privacy.

Certificaat

Na afronding van de cursus ontvangt u een verklaring van deelname.