GO Mediacoach: Wikipedia, copyright, privacy en digitale informatievaardigheden

1-daagse cursus uit het GO Mediacoach opleidingstraject over een aantal digitale informatievaardigheden zoals het schrijven voor Wikipedoa, copyright en privacy.

 

Nieuwe digitale technologieën veranderen de manier waarop mensen leren, samenwerken en zich vermaken. Het vak van bibliothecaris vraagt daardoor om nieuwe vaardigheden en kwaliteiten, die u in de diverse losse modules van het GO Mediacoach programma ontwikkelt. 

Resultaat

Na afloop van deze cursus heeft u uitgebreide kennis en vaardigheden opgedaan om uw digiatle vaardigheden in te zetten om te kunnen adviseren over het schrijven voor Wikipedia, juist omgaan met coppyright en het beschermen van de privacy. 

Doelgroep

De cursus is bestemd voor iedereen die bezoekers digitaal vaardig wil maken m.b.t. het schrijven voor Wikipedia, respecteren van copyright en het beschermen van privacy. 

Inhoud

Deel 1: Digitale tools voor informatievaardigheden

  • De laatste jaren zijn er verschillende digitale tools uitgebracht op het gebied van informatievaardigheden, zoals Brainy en Webweters. In dit onderdeel verkent u de beste en handigste van deze programma’s, maakt u er hands-on kennis mee, en leert u hoe u ze in kunt zetten voor uw doelgroepen.

Deell 2: ©, CC, AVG: hoe het precies zit

  • In eerdere onderdelen heeft u geleerd hoe u doelgroepen kunt empoweren om zelf informatie te laten maken en delen. Wat u niet wilt, is dat iemand van hen een gepeperde rekening op de mat krijgt van Getty vanwege auteursrechtschending of een kind op de foto zet zonder toestemming van de ouders. In dit onderdeel leert u hoe u uw doelgroepen accuraat kunt informeren over de actuele stand van zaken op het gebied van copyright, auteursrecht, beeldrecht, privacywetgeving. Naast deze wettelijke kant gaan we ook in op de richtlijnen van belangrijke platforms zoals YouTube. Ten slotte krijgt u handige tips over waar en hoe u doelgroepen goed rechtenvrij materiaal kunt laten vinden.

Deel 3: Schrijven voor Wikipedia 

  • Bijdragen aan Wikipedia is een vak apart. In dit onderdeel leert u hoe Wikipedia werkt. U leert met uw doelgroepen aanvullingen te doen en bewerkingen uit te voeren die het kritische oog van de Wikipedia-editors overleven.

Overige GO Mediacoach trajecten

U kunt zich ook aanmelden voor alle afzonderlijke lesdagen/modules!