GO Mediacoach: Stand-up Informatievaardigheden & Infominderen

1-daagse cursus uit het GO Mediacoach opleidingstraject over het 'on-the-spot' adviseren of informatievaardigheden.

 

Nieuwe digitale technologieën veranderen de manier waarop mensen leren, samenwerken en zich vermaken. Het vak van bibliothecaris vraagt daardoor om nieuwe vaardigheden en kwaliteiten, die u in de diverse losse modules van het GO Mediacoach programma ontwikkelt. 

Resultaat

Na afloop van deze cursus heeft u uitgebreide kennis en vaardigheden opgedaan om in een gesprek direct te adviseren over informatievaardigheden en hoe verantwoord om te gaan met informatie. 

Doelgroep

De cursus is bestemd voor iedereen die de dienstverlening op het gebied van informatievaardigheden wil verbeteren.

Inhoud

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Dagdeel 1: Stand-up informatievaardigheden: anderen on the spot helpen informatie te vinden

  • Een goede frontoffice medewerker weet bij elke vraag de klant rechtstreeks naar de juiste boekenkast te leiden. In het digitale tijdperk is het daarnaast van belang de bezoeker direct op weg te kunnen helpen op het internet. In dit onderdeel leet u uw eigen kennis van het internet productief te maken. Daarnaast maakt u kennis met websites die onmisbaar zijn voor iedereen die anderen digitaal wil doorverwijzen. Tot slot verkent u enkele handige tools voor online begeleiding en nazorg bij zoekvragen.

Dagdeel 2: Infominderen: een bewust informatiedieet volgen

  • Via notificaties, pushberichten, pop-ups, feeds en e-mail komt er bij vrijwel iedereen meer informatie binnen dan zinvol te verwerken is. Bij veel internetgebruikers leidt deze ‘information overload’ tot een (meer of minder ernstige) vorm van ‘infobesitas’. In dit onderdeel leert u uw doelgroepen hiervan bewust te maken, leert u ze oplossingsstrategieën te ontwikkelen, en leert u welke digitale tools u kunt inzetten om online consumptie te reguleren. Daarnaast leert u met uw doelgroepen in gesprek te gaan over wat de inhouden van al deze media met u doen, want: 'Je bent wat je opent, aanklikt en bekijkt'. Tot slot gaan we in dit onderdeel in op hoe een gezond en gevarieerd informatiedieet eruit ziet.

Overige GO Mediacoach trajecten

U kunt zich ook aanmelden voor alle afzonderlijke lesdagen/modules!