GO Mediacoach: Specialist Informatievaardigheden

6-daags traject waarbij u kennis maakt met de noodzakelijke moderne informatievaardigheden voor de Mediacoach en leert deze in te zetten voor een betere dienstverlening van uw bibliotheek.

Nieuwe digitale technologieën veranderen de manier waarop mensen leren, samenwerken en zich vermaken. Het vak van bibliothecaris vraagt daardoor om nieuwe informatievaardigheden en kwaliteiten, die u in dit traject 'Specialist Informatievaardigheden' ontwikkelt.

Tijdens de opleiding leert u in te spelen op de veranderde behoeften van diverse doelgroepen en leert u op welke manier digitale media  een rol spelen om participatie, geletterdheid, verbinding en plezier, de belangrijkste doelen, te bereiken.

De nadruk ligt op online informatie. Immers, de eigen gedrukte collectie kent u als geen ander. In dit opleidingstraject breidt u uw expertise uit naar het online domein.

In de eerste twee opleidingsdagen (van de zes in totaal) gaat u aan de slag met de basis informatievaardigheden: informatie zoeken, beoordelen en samenbrengen. U leert doelgroepen (bijv. scholieren die bezig zijn met hun profielwerkstuk) deze taken beter te volbrengen via uw workshops en lessen.

De basis voor deze eerste twee dagen is de klassieke opvatting van informatievaardigheden volgens het Big Six model (en de Nederlandse variant, het IPS-i model). In de volgende vier dagen gaat u aan de slag met informatievaardigheden-nieuwe-stijl. Door nieuwe technologieën en toepassingen zijn de aard en vorm van informatie veranderd. Dit vraagt om nieuwe informatievaardigheden. We sluiten daarvoor aan bij het door Cubiss in 2017 samen met GO opleiding Mediacoach ontwikkelde informatievaardighedenmodel. In vier opleidingsdagen leert u hoe u doelgroepen informatie beter kunt laten verwerken (bewaren & organiseren) en delen (bijdragen, presenteren en verbeelden).

Resultaat

Na afloop van dit traject staan uw informatievaardigheden op een hoger niveau en bent u in staat om deze in te zetten om de dienstverlening binnen uw organisatie te verbeteren.

Doelgroep

Dit traject is voor iedereen die zijn informatievaardigheden wil verbeteren of up-to-date te brengen met de meest recente technieken en methoden.

Inhoud

Tijdens het traject Specialist Informatievaardigheden komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Lesdag 1

Lesdag 2

Lesdag 3

Lesdag 4

Lesdag 5 

Lesdag 6 

Andere GO Mediacoach trajecten

U kunt zich ook aanmelden voor alle afzonderlijke lesdagen/modules! Bekijk het volledige programma in onze GO Mediacoach brochure!