GO Mediacoach: Slimmer zoeken Zoekstrategieën, Google & andere zoekmachines

1-daagse cursus uit het GO Mediacoach opleidingstraject over het slimmer zoeken en vinden van informatie en hierover adviseren.

 

Nieuwe digitale technologieën veranderen de manier waarop mensen leren, samenwerken en zich vermaken. Het vak van bibliothecaris vraagt daardoor om nieuwe vaardigheden en kwaliteiten, die u in de diverse losse modules van het GO Mediacoach programma ontwikkelt. 

Resultaat

Na afloop van deze cursus heeft u uitgebreide kennis en vaardigheden opgedaan om slimmer te zoeken, via diverse zoekmachines en zoekmethoden, en daardoor betere resultaten te behalen.

Doelgroep

De cursus is bestemd voor iedereen die op het gebied van zoeken en vinden in de bibliotheek de dienstverlening wil verbeteren.

Inhoud

Dagdeel 1: Slimmer zoeken: Strategiën om beter informatie te zoeken, beoordelen en synthetiseren 

  • Omdat iedereen kan zoeken (althans, dénkt dat te kunnen ;)) moet u als informatievaardighedenspecialist iets brengen dat Google en Siri niet bieden. Eén element daarvan is kennis van succesvolle zoekstrategieën. U maakt in dit onderdeel kennis met door informatiewetenschappers ontwikkelde modellen voor het succesvol zoeken en samenbrengen van informatie, zoals het Big6, het IPS-i, het Zeven Pijlers en het ANCIL model. U bepaalt in dit onderdeel welk model het best past bij uw persoonlijke voorkeuren en bij de behoeften van uw doelgroepen. Gewapend met deze bagage kunt u zelfverzekerder en overtuigender aan de slag als informatievaardighedenspecialist.

Dagdeel 2: Slimmer zoeken: Optimaal gebruik maken van Google en alternatieve zoekmachines

  • In dit onderdeel leert u alles over Google wat uw doelgroepen willen weten. Aan de orde komen de technieken achter Google, geavanceerd zoeken, zoekoperatoren en zoeken via aanverwante diensten van Alphabet (het moederbedrijf van Google). Ook komen handige trucs aan de orde die uw doelgroepen nog niet kennen. Verder maakt u kennis met alternatieve zoekmachines die uw doelgroepen kunnen gebruiken om andere (vaak objectievere) informatie te vinden dan Google geeft, of waarbij meer privacy gewenst is.

Overige GO Mediacoach trajecten

U kunt zich ook aanmelden voor alle afzonderlijke lesdagen/modules!