GO Mediacoach: Informatie terugvinden

1-daagse cursus uit het GO Mediacoach opleidingstraject over het slimmer zoeken en het organiseren, beheren en terugvinden van informatie. 

 

Nieuwe digitale technologieën veranderen de manier waarop mensen leren, samenwerken en zich vermaken. Het vak van bibliothecaris vraagt daardoor om nieuwe vaardigheden en kwaliteiten, die u in de diverse losse modules van het GO Mediacoach programma ontwikkelt. 

Resultaat

Na afloop van deze cursus heeft u uitgebreide kennis en vaardigheden opgedaan om organisatie beter te organiseren, waardoor beheer, zoeken en vinden doeltreffender verloopt. 

Doelgroep

De cursus is bestemd voor iedereen die op het gebied van zoeken en vinden in de bibliotheek de dienstverlening wil verbeteren.

Inhoud

Tijdens deze module komen de volgende onderwerpen aan de orde:

Dagdeel 1: Slimmer zoeken: Verborgen informatieschatten, digitale bronen, portalen en databanken

  • Veel informatie kunt u vinden via de gebruikelijke zoekmachines. Maar er is ook een schat aan informatie waar je uw doelgroepen gelijk naar door kunt verwijzen. In dit onderdeel maat u kennis met parels van het internet: bijzondere bronnen, verrassende websites, geweldige portalen en rijk gevulde databanken waar schatten aan informatie voor uw doelgroepen verborgen liggen. Daarnaast verkent u het Deep (en soms Dark) Web. De reguliere zoekmachines hebben toegang tot een kleine vijf miljard websites. Op die sites staat slechts een half procent van de informatie op het Deep Web staat. In dit onderdeel verkent u de mooiste plekken van dit verborgen deel van het web.

Dagdeel 2: Informatie bewaren, organiseren en terugvinden

  • Voor uw doelgroepen is informatie terugvinden vaak een groter probleem dan informatie vinden. In dit onderdeel leert u hoe uw doelgroepen een eigen informatiesysteem kunnen opzetten, waarbij ze de informatie tijdens het zoeken handig kunnen opslaan en organiseren. Ook maakt u kennis met apps waarmee doelgroepen informatie die ze toevallig tegenkomen (bijv. na school- of werktijd) kunnen toevoegen aan bestaande dossiers. Daarnaast verkent u tools voor het delen van informatie om beter te kunnen samenwerken. En omdat digitale tools niet voor alles een oplossing bieden, maakt y ook kennis met geheugentechnieken waarmee uw doelgroepen informatie beter kunnen onthouden.

Overige GO Mediacoach

U kunt zich ook aanmelden voor alle afzonderlijke lesdagen/modules!