Digitale Informatievaardigheden

1-daagse cursus waarmee u uw kennis, technieken en methoden rond het thema (digitale) informatievaardigheden opfrist en/of uitbreidt.

 

Sinds er internetzoekmachines bestaan kan iedereen zoeken... Toch? Of ligt dat wat genuanceerder? Bent u in control of laat u de zoekmachine bepalen wat u krijgt voorgeschoteld? Komt u nog wel eens uit de filter bubble? En herkent u nepnieuws? Uit diverse onderzoeken blijkt dat het goed kunnen zoeken naar informatie nog helemaal niet zo eenvoudig is als het lijkt, ook niet voor de millennials. In deze workshop gaan we aan de slag met informatievaardigheden. Dit zijn vaardigheden die helpen om een informatiebehoefte te onderkennen en te formuleren, de juiste bronnen weten te selecteren, vaardigheden bij het zoeken naar informatie en vervolgens daaruit bruikbare en de relevante informatie te selecteren, te beoordelen, te verwerken en te presenteren. Naast de basistechnieken gaan we in op geavanceerde zoekstrategieën, alternatieve zoektechnieken en tools om referenties te beheren en hiernaar te verwijzen.

De cursus staat in het teken van het praktisch kunnen toepassen én adviseren over digitale informatievaardigheden. Vertaling van de theorie naar de dagelijkse praktijk heeft de focus, waarbij er voldoende ruimte is voor eigen inbreng en vraagstukken. 

 

Onze cursisten waarderen deze cursus met gemiddeld een 8.3!

"De cursus was zeer inspirerend en werd door een professionele docent gegeven."

"Leerzaam en inspirerend"

"Ik heb veel geleerd waar ik ook praktisch mee aan de slag kan."

Resultaat

Na afloop heeft u, naast concrete handvatten, uw kennis, methoden en technieken rond het thema Digitale Informatievaardigheden opgefrist en uitgebreid. 

Doelgroep

De cursus is bestemd voor iedereen die geïnteresseerd is in het verbeteren van de zijn competenties rond digitale informatievaardigheden of een opfriscursus zoekt over dit onderwerp.

Inhoud

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Informatievaardigheden
  • Vraagarticulatie
  • Bronnenkennis
  • De 'Filter Bubble'
  • 'Fake News'
  • Basis zoektechnieken
  • Zoekmachines en -systemen
  • (Geavanceerde) zoekstrategieën
  • Verwerken en verwijzen
  • Praktische opdrachten aan de hand van een eigen casus

Opbouw

Voor deze workshop is enig computervaardigheid vereist. Daarnaast dient u te beschikken over een eigen laptop met toegang tot internet. Ook vragen we u om een concreet onderwerp of casus mee te nemen waarmee u tijdens de workshop aan de slag gaat. De lessen bestaan uit een mix van werkvormen waarbij theorie in dienst staat van de dagelijkse praktijk.