voorGO.jpg

VOGIN-IP Lezing op 21 oktober

Gepubliceerd op 29 september 2021

Na de corona-perikelen van vorig jaar, organiseren VOGIN en vakblad IP, in samenwerking met GO-opleidingen en KNVI, 21 otober a.s. toch de 8ste VOGIN-IP-lezing. Voor informatieprofessionals is dit intussen een niet meer te missen evenement geworden, dat vorig jaar node gemist werd.

Twee keynotesprekers zullen het podium van de OBA betreden. Professor Zeno Geradts, gaat het hebben over een gezamenlijk project van  het Nederlands Forensisch Instituut en de Universiteit van Amsterdam, waarin methoden worden ontwikkeld om Deepfakes met grote zekerheid als zodanig te herkennen. Een heilige graal voor zowel factcheckers als forensisch onderzoekers.

Professor Antal van den Bosch, directeur van het Meertensinstituut en hoogleraar bij de UvA, zal ons bijpraten over neurale taalmodellen als BERT en GPT-3. Die hebben ondermeer Google's zoekalgoritmes ingrijpend beïnvloed. Daarbij zal hij die raadselachtige acroniemen ontraadselen op een manier die ook begrijpelijk is voor wie geen informaticus of taaltechnoloog is,

Daartussendoor nog zes andere lezingen over al even interessante onderwerpen en parallel daaraan keuze uit een achttal workshops, waar je in kleine groepen van maximaal 18 deelnemers twee uur praktisch aan de slag gaat.

Voor uitgebreide beschrijvingen van alle lezingen en workshops, voor het hele programma en uiteraard voor aanmelding, kun je terecht op  https://vogin-ip-lezing.net/. Daar ook een blog met regelmatig aanvullende informatie over de onderwerpen van het congres.