TUDelft_logo_descriptor_rgb.png

Uitgroeien tot 'zoek goeroes'

Gepubliceerd op 24 mei 2024

In het najaar van 2023 kwam de TU/Delft naar GO opleidingen met een opleidingsvraag voor het front-officeteam van de Bibliotheek. Er was een behoefte om de vaardigheden op het gebied van zoeken en vinden te verbeteren. Enerzijds zijn er nieuwe medewerkers zonder specifieke bibliotheekopleiding, anderzijds is een update van kennis en vaardigheden gewenst om de kwaliteit van de dienstverlening op de gewenste pijl te houden in de rol van gastvrouw en gastheer..

Het beoogd resultaat van de het traject is dat de medewerkers uitgroeien tot ‘ Zoek Goeroes’ voor de organisatie en dat alle studenten en docenten de bibliotheek weten te vinden, omdat ze echt een waardevolle bijdrage kunnen leveren bij informatievraagstukken.

Inmiddels is het eerste gedeelte van het opleidingstraject afgerond. Tijd om de tussenbalans op te maken. Marlies Bakker-van Ettekoven deelt haar ervaringen: “Alle onderdelen zijn interessant omdat het dieper inzicht geeft in wat wij doen als Hosts van het Library Learning Center. We waren vooral gastheer en -vrouw in het managen van de alle zaken die nodig zijn om het Library Learning Center goed te laten draaien, maar nu kunnen we meer!

Onze docenten Bianca Kramer en Jeroen Bosman namen het vakinhoudelijke gedeelte voor hun rekening. Ook zij zijn positief over het traject: ‘Het is een groep van gelijkgestemden met drive en humor die het fijn vonden om samen bezig te zijn om de dubbele functie beter te kunnen begrijpen (de vraag van de klant), zelf te oriënteren en benieuwd waren naar hoe het binnen de eigen organisatie is belegd.’

Marlies waardeert de manier van lesgeven; “De docenten zijn goed op de hoogte van wat er speelt in de informatiewereld en brengen veel kennis over op een goede didactische manier. Door de cursus ga je nadenken over de belevingswereld van de studenten en hebben we meer inzicht en begrip gekregen voor de eisen waar zij aan moeten voldoen. We kijken dus ook uit naar de volgende lesdagen!”

Na ‘Internet zoektechnieken, zoek van beeld en geluid, zoeken van data en digitale informatievaardigheden, staan voor de gastvrouwen en gastheren van de Bibliotheek van de TU/Delft nog de modules ‘Klantreis’ en ‘Marekting van informatiediensten’ op het programma in juni.