shutterstock_424724332.jpg

Nieuwe cursus: Grip op de Informatiehuishouding

Gepubliceerd op 20 november 2023

Vanaf februari verzorgt GO opleidingen de nieuwe cursus ' Grip op Informatiehuishouding' . Tijdens deze  1-daagse cursus krijgt u kennis en inzichten om een verantwoorde en beargumenteerde keuze te kunnen maken wat betreft uw informatiehuishouding van alle ongestructureerde content op basis van analyse, opschoning, classificatie, verrijking en monitoring.

 

Weten welke bestanden onderdeel uitmaken van de informatiehuishouding, waar deze bestanden staan, hoe oud de bestanden zijn, wanneer ze voor het laatst zijn geraadpleegd, wie de bestanden raadplegen? Deze vragen kunt u beantwoorden het doen van een automatische analyse. Voor u en uw collega’s is het frustrerend als er lang gezocht moet worden naar de juiste informatie. Om zoeken en vinden efficiënter en effectiever te maken, is het van belang dat een informatiehuishouding geen overbodige gegevens bevat.

Resultaat

Na afloop van de cursus bent u in staat om uw organisatie op een verantwoorde en beargumenteerde wijze te adviseren over;

  • Wat hebben we allemaal bewaard aan gegevensbestanden. Wat moeten of kunnen we ermee.
  • Met welke wetgeving hebben we te maken in het bewaren, verplaatsen of vernietigen van bestanden.
  • Wat zou weg moeten, weg mogen, of beter gestructureerd kunnen worden. Als ideale voorbereiding voor een migratie.
  • Welke metadata is er nodig? Hoe komen we daar aan? Welke tools zijn er beschikbaar voor een op Artificial Intelligence (AI) gebaseerde methodiek van automatische classificatie. Hoe betrouwbaar is dat?
  • Hoe kan ik bijhouden en laten zien dat de Informatiehuishouding steeds beter op orde komt.

Doelgroep

De cursus is bestemd voor (senior) informatieprofessionals die zich, mede naar aanleiding van het programma Open op Orde, bezighouden met de kwaliteit van de informatiehuishouding en/of zich bezighouden met vraagstukken over migratie van bestanden.

Inhoud

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Analyse van de content en context van de bestanden met de ongestructureerde inhoud (Bijvoorbeeld:  Netwerkschijven - Digitale archieven - Document management systemen - Applicaties met bestandsopslag en een database (b.v. CRM, HRM) - Exchange on-premise servers - Office 365 Outlook mailboxen - Web Content Management Systemen)
  • Geautomatiseerd opschonen conform wetgeving en selectielijst
  • Geautomatiseerde classificatie op basis van o.a. AI.
  • Verrijking met metadata om zoeken en vinden te ondersteunen of de overdracht naar eDepot of Nationaal Archief te ondersteunen
  • Monitoring van de voortgang in het beter op orde krijgen van de Informatiehuishouding.

Ter illustratie en uitleg zal gebruik worden gemaakt van beschikbare tooling die de geautomatiseerde verwerking zal laten zien in mogelijkheden en resultaat.

 

Aanmelden via deze link!