444154779_122148957410128069_1280858005499261744_n.jpg

DIV2 diploma's uitgreikt in Suriname

Gepubliceerd op 24 mei 2024

Op dinsdag 21 mei werd de opleiding Documentaire Informatievoorziening -2 (DIV-2) voor leidinggevenden van de afdeling DIV van verschillende ministeries succesvol afgesloten met de uitreiking van diploma's aan de cursisten. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Nationaal Archief Suriname ontvingen de geslaagde studenten hun diploma’s uit handen van onder andere de directeur van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de heer Eskak, en de Nationale Archivaris, mevrouw Tjien-Fooh. De opleiding, die in april 2022 van start ging, werd georganiseerd in samenwerking met GO Opleidingen uit Nederland en gefinancierd door #Stichting GO Fonds.

WhatsApp Image 2024-05-24 at 17.10.56_051ba7e9.jpgHet Nationaal Archief Suriname (NAS) diende al in 2019 het projectvoorstel voor deze opleiding in, maar door de COVID-19 pandemie werd de uitvoering uitgesteld. Dit maakt de DIV-2 opleiding de eerste opleiding op Hbo-niveau op het gebied van informatievoorziening in Suriname. Aanvankelijk werden 16 personen geselecteerd om de opleiding te volgen, waarvan uiteindelijk 14 de opleiding met succes hebben afgerond.

Tijdens de openingsspeech benadrukte mevrouw Koenders, lokale opleidingscoördinator, het pittige traject dat de deelnemers, hoofden van diverse ministeries, hebben doorlopen. Ze sprak haDSC_1083.JPGar bewondering uit voor de 14 studenten die de opleiding met succes hebben afgerond. Ook de heer Kokke van GO Opleidingen prees de inspanningen van zowel de studenten als de betrokkenen van GO Opleidingen en het Nationaal Archief Suriname. Hij benadrukte de verantwoordelijkheid die bij het behalen van het diploma komt kijken: het toepassen van de opgedane kennis in de praktijk om zo bij te dragen aan een betere informatiehuishouding bij de Surinaamse overheid. Dit omvat bijvoorbeeld de transitie van analoge naar digitale systemen, wat essentieel is voor betere informatiedienstverlening aan de Surinaamse burgers.

WhatsApp Image 2024-05-24 at 17.10.47_347f7414.jpgDe heer Eskak ging in zijn toespraak in op het belang van goed informatiebeheer voor transparantie en openbaarheid en sprak zijn waardering uit voor de geslaagden. Hij bedankte Stichting GO Fonds voor hun cruciale financiële ondersteuning. Student Jeannette Sastrowidjojo deelde vervolgens haar ervaringen met de zaal en benadrukte het belang van onderlinge steun binnen de groep tijdens de opleiding.

Nationaal Archivaris mevrouw Tjien-Fooh sloot de ceremonie af met een oproep aan de geslaagden om hun kennis over te dragen aan collega’s en zich verder in te zetten voor het vakgebied. Ze wees op de grote behoefte aan de #DIV-2 opleiding, met een wachtlijst van meer dan 80 kandidaten, WhatsApp Image 2024-05-24 at 17.10.31_d37b2d8f.jpg en uitte de wens om voor het einde van 2024 een nieuw cohort te starten. Het uiteindelijke doel is dat de DIV-2 opleiding volledig in eigen beheer wordt verzorgd.

Na de toespraken was er gelegenheid om na te praten en foto’s te maken. De DIV-2 opleiding bestaat uit zeven modules, waaronder Marketing, Recordsmanagement I & II, Toegankelijk maken van informatie, Adviesvaardigheden, Auditing & Kwaliteitszorg en ICT & Informatiemanagement. Deze opleiding werd uitgevoerd door docenten van GO Opleidingen en de gemeente Amsterdam.

De deelnemers aan deze opleiding zijn werkzaam bij diverse ministeries zoals Volksgezondheid, Openbare Werken, Binnenlandse Zaken, Defensie, Financiën, Justitie & Politie, Grondbeleid en Bosbeheer, Economische Zaken, Sociale Zaken, de Nationale Assemblee, het Kabinet van de President en het Kabinet van de Vice President.

Het #Nationaal Archief Suriname en #GO opleidingen feliciteren alle geslaagden met hun behaalde resultaat en wenst hen veel succes met hun verdere carrière. Moge zij hun opgedane kennis en vaardigheden effectief toepassen om de informatiehuishouding van de overheid te verbeteren!

De #DIV-2 opleiding is mogelijk gemaakt door de financiële steun van Stichting GO Fonds.