Cursus

Ontwerpen van ontologieën voor het semantische web

De 2-daagse training Ontwerpen van ontologieën voor het semantische web gaat uitgebreid in op de ontwerpstructuren van het semantische web en hun toepassingsmogelijkheden.

Duur
2 lesdagen
Lestijden
10:00 - 16:30 uur
Kosten
€ 935,00 (incl. 0% BTW, cursusmateriaal en lunches) Indien u tegelijk inschrijft voor de training Introductie semantische web, ontvangt u 15% korting
Startdatum
Dinsdag 11 december 2018
Overige dagen
Dinsdag 18 december 2018
Plaats
Voorburg Routebeschrijving
Direct inschrijven

Inleiding

Semantische web: de volgende fase in de ontwikkeling van het internet

Na web 2.0 is het semantische web de volgende fase in de ontwikkeling van het internet. De toegevoegde waarde van het semantische web met zijn verfijnde datastructuren wordt in onze informatiewereld steeds duidelijker.


Semantische modellen (zoals bijv. ontologieën), gaan ervoor zorgen dat het delen en uitwisselen van gegevens en het distribueren ervan duidelijk betere mogelijkheden en resultaten geeft dan het huidige ‘documenten-web’. Bovendien kunnen zij nieuwe informatie genereren.

Uw rol bij ontwikkelingen

Voor informatiespecialisten, webredacteuren, informatie-architecten, taxonomisten en anderen in soortgelijke functies zijn deze ontwikkelingen van groot belang.
Om actief betrokken te raken, is het allereerst belangrijk om te weten wat het semantische web precies inhoudt en wat de mogelijkheden ervan zijn.
Daarnaast dient u uitgebreid kennis te nemen van de verschillende ontwerptalen en hun mogelijkheden, zodat u deze zelf in de praktijk kunt gaan toepassen.

 

GO opleidingen organiseert een tweedaagse training waarin de ontwerpstructuren van het semantische web en hun toepassingsmogelijkheden uitgebreid aan de orde komen. U gaat hiermee ook zelf hand-on aan de slag.Praktische training

 

Resultaat

U kent:

 • de basisprincipes waarop het semantisch web is gebouwd en u kunt elementaire ontwerpstructuren formuleren
 • de primaire RDF-functies en u kunt statements in de vorm van 'triples' formuleren
 • de primaire RDFS-functies en u kunt klassenstructuren en eigenschappen formuleren
 • de primaire SKOS-functionaliteiten en u kunt SKOS-statements formuleren

 

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor informatie-architecten, webredacteuren, informatiespecialisten en taxonomisten en iedereen in soortgelijke functies die zich gaat bezighouden met de mogelijkheden die het semantische web ‘concept’ biedt.

U beschikt al over basiskennis over het semantische web of u hebt deze kennis opgedaan tijdens de ééndaagse training Introductie semantisch web.

 

Inhoud

 • Van een web van documenten naar een web van gedistribueerde data
 • Het semantisch web als oplossing voor data die onderling inconsistent, niet-gesynchroniseerd en niet aan elkaar gerelateerd zijn: het ‘slimme’ gedrag van het semantische web
 • Het medium: gedistribueerd web van data
 • De ontwerptalen: RDF, RDFS en OWL en het onderscheid
 • Stappen in het analyse- en ontwerpproces
 • Illustraties van het analyse- en ontwerpproces met een ontology-editor
 • Toepassingen: thesaurusmodel voor het semantisch web: SKOS
 • Linked Data en Linked Open Data  (LOD)
 • Oefeningen

 

Ook interessant

GO opleidingen organiseert ook een ééndaagse introductietraining. U maakt tijdens deze cursus uitgebreid kennis met de basisprincipes van het semantisch web.

TW ontologie, ontologieën, ontwerpen, semantisch, semantische, web, internet, SW-OO, SWOO, semantisch web