WorkshopNieuw

Optimalisering van digitale administratieve processen

3-daagse cursus waarin u kennis en inzichten verkrijgt over wat Lean kan betekenen voor uw organisatie.
Duur
3 lesdagen
Lestijden
10:00 tot 16:30 uur
Kosten
€ 1350,00 (incl. 0% BTW, cursusmateriaal, lunches en examen) Leden van de KNVI, SOD en de NVBA ontvangen 10% korting op het cursusgeld.
Startdatum
28 september 2018
Overige dagen
5 & 26 oktober 2018
Plaats
Utrecht, BCN Routebeschrijving
Direct inschrijven

Inleiding

Lean is een algemeen geaccepteerde methode in de logistiek en bij productiebedrijven om processen te stroomlijnen, kwaliteit te verbeteren en verspilling te voorkomen. In administratieve georiënteerde organisaties raakt Lean ook steeds meer ingeburgerd. En terecht; de verschillende onderdelen van de Lean-methodiek zijn ook prima toe te passen op administratieve processen.

 

Juist in de transitie van analoog naar digitaal bewijst Lean zijn waarde. Door de processen vanuit een Lean oogpunt te bekijken, kan de vertaling naar de digitale informatiehuishouding veel soepeler plaatsvinden. Lean zorgt voor een betere aansluiting van de verschillende processtappen en elimineert de overbodige activiteiten. Dit maakt de inrichting van een digitaal proces eenvoudiger!

 

Dit kunnen wij natuurlijk makkelijk vertellen. Maar is het niet veel beter dat u dit gewoon ervaart? Wij denken van wel en bieden daarom een simulatie-game, waarmee u Lean gaat toepassen op administratieve processen. Daarmee komen wij dicht in de buurt van uw dagelijkse praktijk, waardoor het leereffect optimaal is. Dus bij ons gaat u niet bouwen met steentjes, maar op zoek naar parafen, juiste versies van documenten en beslismomenten.

 

Doelgroep

De cursus is bestemd medewerkers van organisaties / afdelingen die, in het kader van de verdergaande digitalisering, hun (administratieve) processen willen stroomlijnen om zodoende tot een betere informatiedienstverlening te komen.

 

Resultaat

De 3-daagse cursus ‘Optimaliseren van digitale administratieve processen’ geeft de deelnemer kennis en inzichten wat het inzetten van Lean kan betekenen voor uw organisatie. Daarnaast ervaart de deelnemer de resultaten van Lean door het spelen van een simulatie-game. Uiteindelijk heeft de deelnemer een proces uit de eigen organisatie volgens de Lean-principes ingericht.

 

Programma

Onze Lean-cursus bestaat uit 3 delen. Ten eerste de theoretische introductie, waarin alle aspecten van Lean (gericht om administratieve organisatie) aan de orde komen. Deel 2 is de simulatie-game waarin u de werking van Lean gaat ervaren. Tenslotte bieden wij een dag ‘Lean in de praktijk’. Op deze dag gaan we aan de slag met proces uit uw organisatie, waar we de Lean-methodiek op gaan toepassen. Deze toevoeging geeft u een concreet resultaat in handen, dat de investering in het opleidingsgeld rechtvaardigt.

 

Tijdens de cursus komen de volgende aspecten aan de orde:

 

Lesdag 1: Introductie Lean en digitalisering van administratieve processen

  • Begripsbepaling
  • De stappen uit de Lean-methodiek
  • Lean in een administratieve omgeving
  • Wel of niet Lean gebruiken
  • Hoe Lean presenteren binnen afdeling / organisatie

 

Lesdag 2: Simulatie game; ‘Digitaliseren van administratieve processen in de praktijk’

U gaat de werking van Lean ervaren in een simulatie game gericht op digitalisering van administratie processen. Door verschillende rollen te spelen, krijgt u inzicht in de werkwijzen van andere afdelingen / collega’s.

 

Lesdag 3: Lean in de praktijk

Verdieping van de Lean-methodiek

Administratieve processen beoordelen

Toepassen van Lean op een eigen gekozen proces

Tips & trucs, valkuilen

Praktijkcases

Plan van Aanpak


Lesdag 1: Introductie Lean en digitalisering van administratieve processen is ook als los onderdeel te volgen.

TW LEAN; digitalisering; ict; processen; informatievoorziening; leergang; informatiebeheer