Cursus

Digitale juridische informatie zoeken en instrueren

3-daagse cursus over het doeltreffende zoeken van betrouwbare juridische informatie zoeken in digitale bronnen.

Duur
3 lesdagen
Lestijden
10.00 – 17.00 uur
Kosten
€ 1.350,00 (incl. 0% BTW, cursusmateriaal en lunches) Leden van de KNVI ontvangen 10% korting op het cursusgeld (geldt niet bij de februari actie).
Startdatum
Dinsdag 6 november 2018
Overige dagen
Dinsdagen 13 & 20 november 2018
Plaats
UB Leiden - Steenschuur 25 - 2311 ES Leiden / Routebeschrijving
Direct inschrijven

Inleiding

Organisaties hebben steeds vaker te maken met steeds meer juridische informatie. Verschillende organisaties publiceren een enorme hoeveelheid aan documenten op dit gebied. Zowel op papier als digitaal. Het zoeken naar de juiste informatie kost dan ook veel tijd en geld. Bovendien roept het regelmatig vragen op als: waar vind ik een bepaalde wettekst of rechtelijke uitspraak? Is een juridische bron altijd betrouwbaar? En is betaalde juridische informatie ook gratis beschikbaar?

 

Efficiënt en kwalitatief goed zoeken maken het verschil als het gaat om het gebruik van juridische bronnen. Kennis van de specifieke juridische databanken en het Nederlands recht is dan wel een pré. De cursus 'Efficiënt zoeken in digitale juridische informatie en instrueren' zorgt voor de juiste competenties om succesvol te kunnen zoeken en vinden in de verschillende juridische databanken. Lang zoeken naar documenten is na de cursus verleden tijd.

 

Resultaat

Na afloop van deze cursus bent u in staat om op effeciënte wijze de juiste informatie te vinden in het digitale aanbod van Nederlandse juridische databanken zoals wetgeving, jurisprudentie en literatuur en commentaren. Daardoor zorgt u voor kwalitatief betere zoekresultaten. Bovendien bent u in staat om andere gebruikers te instrueren op het gebied van zoeken naar juridische informatie.

 

Doelgroep

De cursus is bestemd voor iederen die te maken heeft met juridische informatie en efficiënter en kwalitatief beter wil leren zoeken.

 

Inhoud

Tijdens de cursus komen de volgende aspecten aan de orde:

 • Inleiding Nederlands Recht en databanken op de volgende rechtsgebieden:
  • staats- en bestuursrecht
  • privaatrecht
  • burgerlijk procesrecht
  • strafrecht
  • (Europees rechtelijke aspecten komen bij de verschillende rechtsgebieden aan bod)
 • Kennismanagement
 • Instructie vaardigheden
 • Bronnenkennis
 • ‘Technische’ en onderzoeksvragen
 • Zoekstrategieën
 • Praktijkvoorbeelden en -oefeningen

 

De lengte van de cursus maakt het mogelijk om diep op de stof in te gaan en veel praktische oefeningen te doen. Het resultaat is dat u echt aan slag gaat om u vaardigheden te verbeteren. Daarmee draagt u in belangrijke mate bij aan het het sneller en beter vinden van juridische informatie voor de organisatie. Eigenlijk betaalt deze training zich in korte tijd terug.

 

Niveau

MBO/HBO

 

Docenten

De cursus wordt verzorgd door twee zeer ervaren docenten: Mr. Paul Bartelings en Jeannette Soeters-Keman

 

Paul Bartelings is jurist (Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam), kennis- en opleidingsmanager. Paul heeft ruim 20 jaar ervaring op het gebied van kennis- en informatiemanagement bij kennisintensieve organisaties (zoals advocatenkantoren, uitgeverijen en de universitaire wereld). Momenteel is hij Director Learning and Knowledge bij HVG en EY (1200 advocaten, notarissen en belastingadviseurs) en is hij verantwoordelijk voor kennismanagement (waaronder het delen en toegankelijk maken van kennis en informatie) en de interne opleidingen van de professionals.

 

Jeannette Soeters werkt sinds 2013 als Informatieadviseur bij het UWV. Voor die tijd werkte zij bijna 30 jaar als documentalist, juridisch bibliothecaris en kennis- en informatiemanager bij diverse grote advocatenkantoren. Zij heeft derhalve veel kennis van de (digitale, betaalde en gratis beschikbare) juridische bronnen die voor de juridische wereld beschikbaar zijn. Zij geeft de juristen instructie in het gebruik van deze bronnen. De laatste jaren is zij tevens verantwoordelijk geweest voor de ontwikkeling van het opleidingscurriculum en denkt zij als lid van de Opleidings Advies Raad van HBO rechten van de Hogeschool van Amsterdam mee bij de ontwikkeling van het vak Juridisch Documentatie en Informatie Management.

TW: JIZ, zoeken, juridisch, databanken, digitalisering, vinden, kennismanagement, digitale bronnen