Nieuwsartikel

GO opleidingen aanwezig op Informatie aan Zee

09 augustus 2017

Ook dit jaar is GO opleidingen aanwezig op het 2-daagse congres 'Informatie aan Zee' in Oostende. Op zowel 14 als 15 september kunt u onze stand  bezoeken voor een persoonlijk opleidingsadvies of de voordelen van een maatwerk traject.

 

'Informatie aan Zee'

Voor de vijftiende editie van Informatie aan Zee zet VVBAD de deuren wagenwijd open en kijken we verder dan de traditionele ict-thema's. Dit jaar focust Informatie aan Zee op inspirerende en innoverende projecten, die vervat zijn in veertien thema's. Op vrijdag kijken we naar de collectie, zowel van bibliotheken als van archieven.

 

Op donderdag 14 september komt zowel het digitale als het fysieke depot op het toneel. Momenteel is er geen wettelijke regeling voor het deponeren van elektronische publicaties. Dat moet aangepast worden. In haar lezing Naar een duurzame deponering van Belgische digitale publicaties vertelt Sophie Vandepontseele hoe de Koninklijke Bibliotheek daarmee zal omgaan.

Daarna komt ook de visie van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek over de deponering van digitale publicaties aan bod, gebracht door Sam Capiau. De Vlaamse Erfgoedbibliotheek ging hierover immers in overleg met de Koninklijke Bibliotheek.
Door een steeds drukker en drukkender wordend e-klimaat worden fysieke stocks steeds ijler en passiever. Een probleem dat al te lang schoonmoederlijk wordt behandeld, volgens Johan Loeckx en Inge Discart.
Tot slot kun je bij Van Krook tot Boekentoren te weten komen welke belangrijke lessen er kunnen getrokken worden uit een aantal grote Gentse verhuistrajecten.

 

Een van de belangrijkste thema's op vrijdag 15 september is de collectie. Bibliotheek De Krook komt vertellen over verrassende verbanden tussen intrigerende personen, onderwerpen en gebeurtenissen en hoopt anderen te inspireren met de keuzes van de Gentste bibliotheekgebruikers.
Veronique Verspeurt, Hendrik Defoort, Ludo Vandamme en Julie Aerts vertellen je hoe je de nachtmerrie van een calamiteit kunt omdraaien naar een succesverhaal voor je collectie. Verder krijg je een zicht op de visie en de praktijk van UPLA, de Universal Procedure for Library Assessment.
David Coppoolse komt vertellen over de Collectiewijzer Erfgoedbibliotheken 2.0, en van An Smets kom je meer te weten over virtueel collectiebeheer over de grenzen heen. Ten slotte komt Dieter Suls vertellen over museumobjecten in de bibliotheek van het MoMu.

 

Geïnteresseerd? Schrijf je snel in voor Informatie aan Zee!