WorkshopNieuw

Digitale duurzaamheid

1- daagse cursus waarin u inzicht krijgt in de complexe materie van digitale duurzaamheid en leert hoe deze te borgen voor uw organisatie.

Duur
1 lesdag
Lestijden
10:00 - 16:30 uur
Kosten
€ 495,00 (incl. 0% BTW, cursusmateriaal en lunches)
Startdatum
Maandag 12 maart 2018
Plaats
Utrecht Routebeschrijving
Direct inschrijven

Inleiding

We zijn steeds meer gaan vertrouwen op het digitaal bewaren van informatie, zoals op harddisks, SSD's, USB's, CD's, en DVD's.

Maar is dat vertrouwen wel gerechtvaardigd? Zijn digitale media wel zo robust als we denken? Een steekproef van Binnenlands Bestuurs wijst uit dat een groot aantal gemeenten problemen ondervindt met archiveren van informatie die op verouderde wijze is opgeslagen, zoals op floppy’s, taperecorders, cd-roms of obsolete bestandsformaten. Informatie uit het verleden is daardoor moeilijk vindbaar, niet doorzoekbaar en soms geheel ontoegankelijk.


Digitale informatie heeft dus diverse kwetsbaarheden; het is belangrijk om ons daarvan bewust te zijn en ons daarop voor te bereiden. Deze workshop gaat in op de verschillende aspecten van Digitale Duurzaamheid en de maatregelen om verlies van informatie te voorkomen.

 

Resultaat

Na afloop van de cursus heeft u inzicht in de complexe materie rond Digitale Duurzaamheid en kent u de maatregelen die nodig zijn om informatieverlies te voorkomen.

 

Doelgroep

De workshop is voor iedereen die zich bezig houdt met de complexe materie van Digitale Duurzaamheid en wil voorkomen dat zijn organisatie te maken krijgt met het verlies van informatie

 

Inhoud

Tijdens de workshop komen de volgende aspecten aan de orde:

  • Digitaal bewaren, wat houdt dat in?
  • De diverse kwetsbaarheden van digitale archieven
  • Verschillende dragers van informatie en hun eigenschappen
  • Verschilende opslagformaten
  • Hoe te beschermen tegen verlies van digitale informatie
  • Aanbevolen procedures voor het onderhoud van digitale archieven

 

Niveau

MBO/HBO