SOD-II opleiding

Modules

  1. Leergang Informatieadviseur

2-jarige opleiding op Hbo-niveau die u zowel de nodige verdieping als verbreding van competenties geeft om succesvol te functioneren op tactisch en/of strategisch niveau in de digitale informatiedienstverlening.

Modules

De opleiding is modulair opgebouwd en bestaat uit de volgende onderdelen, die u in een zelf gekozen volgorde kunt doorlopen:

 

Onder invloed van de digitalisering van de (documentaire) informatievoorziening veranderen rollen, functies en verantwoordelijkheden. Organisaties hebben (steeds) meer behoefte aan informatiebeheerders die adviseren, controleren en regisseren. Daarvoor is diepgaande vakkennis nodig op het gebied van informatiebeheer en de toegankelijkheid van informatie, kwaliteitszorg, auditing en marketing. Daarnaast zijn competenties als adviesvaardigheden en schriftelijke vaardigheden essentieel om de kennis en inzichten om te zetten in resultaat.

Resultaat

Na afloop van de SOD-II opleiding bent u klaar om succesvol te functioneren op tactisch en/of strategisch niveau in de digitale informatiehuishouding. U bent in staat om uw vaktechnische kennis en inzichten te vertalen naar praktische oplossingen en deze op de juiste wijze te positioneren binnen uw organisatie, zodat u ook daadwerkelijk een bijdrage levert aan de transitie naar de digitale informatievoorziening. 

Daarmee geeft de SOD-II opleiding u een mooie basis voor een aantrekkelijk professioneel toekomstperspectief in het vakgebied van Informatiebeheer. De SOD-II opleiding komt vaak voor als functie-eis in vacatures.

Doelgroep

Deze opleiding is geschikt voor Informatiebeheerders met een gedegen basisopleiding of ruime werkervaring in het vakgebied of (als zij-instromer) een hbo- of wo-opleiding. Een functie in het vakgebied is essentieel om de praktische opdrachten en tentamens te kunnen maken. Wij adviseren dat een student minstens 20 uur per week werkzaam is op het gebied van informatiebeheer of informatiedienstverlening.

Inhoud
 

De SOD-II is een modulair opgebouwde brancheopleiding op hbo-niveau die minimaal 2 jaar duurt. De opleiding is praktisch van aard en waar relevant zijn de (examen)opdrachten direct gerelateerd aan de eigen werkomgeving. Daarmee krijgt de organisatie direct iets terug voor de investering in haar medewerker. De opleiding kent diverse startmomenten. Een student kan zelf een studiepad uitstippelen; de juiste module op het juiste moment.

De opleiding bestaat uit de volgende onderdelen, klik op de linkjes hierboven voor de planning en cursusinformatie:

Informatiebeheer

  • Recordsmanagement (9 lesdagen)

Information Retrieval

  • Maak het vindbaar (5 lesdagen)
  • Informatiestructuren (4 lesdagen)

Informatiemanagement

  • Optimaliseren van informatieprocessen (5 lesdagen)
  • Leergang Informatiemanagement (10 lesdagen)

Management & Organisatie

  • Marketing van informatiediensten (4 lesdagen)
  • Kwaliteitszorg & Risicomanagement (5 lesdagen)
  • Auditing in de informatiedienstverlening (4 lesdagen)

Communicatie

  • Adviesvaardigheden (7 lesdagen)
  • Schrijven van doeltreffende rapporten, notities en adviezen (2 lesdagen)

Niveau

Hbo

Studiebelasting

  • Voorbereiding op de lesdagen 2 - 4 uur
  • Opdrachten 2- 4 uur
  • Tentamen 16 - 20 uur

 

Certificaat

Indien alle modules zijn afgerond met een voldoende beoordeling van het afsluitende examen heeft de student recht op het waardevolle instellingsdiploma SOD-II. De student mag 4 jaar doen over het behalen van alle modules. Bij deelname aan 'losse' modules ontvangt, bij een voldoende beoordeling van de eindopdracht, een certificaat.

Bekijk hieronder de documentaire 'Alles is Informatie' gemaakt op verzoek van de KNVI | SOD over de veranderende rol van de Informatiebeheerder / Informatieprofessional.

 

Alles is Informatie from Uma Visual Storytellers on Vimeo.